Wygląd: Jednolita gęsta masa z wyczuwalnymi drobinami owoców
Premium Puree Banan z cukrem to gotowa do użycia pulpa z dojrzałych bananów (90%), wzbogacona dodatkiem sacharozy (10%). Zawiera wszystko, czego oczekuje profesjonalna gastronomia: kremową konsystencję, czysty skład oraz naturalną, zbalansowaną słodycz bez potrzeby dalszego dosładzania. Puree idealnie sprawdza się w koktajlach, smoothie, lodach, nadzieniach, musach owocowych, a także w ciastach i deserach warstwowych.
Dzięki swojej łagodnej, uniwersalnej nucie smakowej banan z cukrem tworzy solidną bazę do dalszych kompozycji, zarówno z owocami kwaśnymi (np. porzeczka, marakuja), jak i deserami mlecznymi czy czekoladowymi. To produkt, który można stosować samodzielnie, ale również doskonale łączy się z przyprawami, orzechami, karmelem, wanilią i alkoholem.
Produkt został zaprojektowany z myślą o profesjonalistach działających w cukiernictwie, gastronomii, food service i produkcji półprzemysłowej. To doskonałe rozwiązanie dla technologów receptur, szefów kuchni, cukierników i baristów, którzy potrzebują szybkiej, wydajnej i przewidywalnej bazy owocowej do codziennej pracy.
Dzięki dodatkowemu dosłodzeniu puree nadaje się do zastosowań, w których ważna jest pełna, klasyczna słodycz bez konieczności uzupełniania smaku innymi komponentami, szczególnie w sorbetach, smoothie i ciastach typu comfort food.
Cechą wyróżniającą puree bananowe z cukrem jest jego wyjątkowa gładkość i stabilność, zarówno smakowa, jak i teksturalna. Zawartość cukru nie tylko ułatwia aplikację w recepturach, ale także wydłuża trwałość produktu i podnosi jego odporność mikrobiologiczną. Puree nie zawiera sztucznych aromatów ani konserwantów, dzięki czemu spełnia oczekiwania nowoczesnego rynku B2B, który stawia na prostotę i czystość składu.
To produkt, który łączy w sobie łagodność, kremowość i delikatną słodycz dojrzałego banana – gotowy do natychmiastowego użycia, zarówno na zimno, jak i po obróbce termicznej.
Premium puree banan z cukrem to składnik, który można zastosować w produkcji lodów mlecznych, sorbetów, semifreddo i smoothie bowl, jako nadzienie do naleśników, gofrów, wypieków i ciast typu banana bread, w musach i monoporcjach w połączeniu z mascarpone, śmietaną lub mlekiem kokosowym, do przygotowania napojów mlecznych, koktajli, shake’ów i smoothie (także z alkoholem) oraz jako baza do deserów warstwowych z orzechami, przyprawami korzennymi, czekoladą.
Premium Puree Banan świetnie łączy się z kwaśniejszymi profilami, jak Premium Puree Czerwona Porzeczka z cukrem, co pozwala zbudować pełniejsze spektrum smakowe. Można je też połączyć z Premium Puree Mango Light, aby uzyskać tropikalny, słodko-aksamitny miks.
Poza klasycznymi deserami i napojami, banan z cukrem znajduje zastosowanie jako komponent do mas tortowych, musów i kremów mlecznych, naturalny zagęszczacz do smoothie proteinowych lub koktajli energetycznych, baza do deserów „fit” z dodatkiem orzechów, miodu, nasion chia i jogurtu greckiego, składnik do deserów mrożonych typu parfait, lody soft-serve lub mini-patyczki czy też surowiec do fermentowanych napojów roślinnych typu kefir owocowy lub kombucha z bananem.
Dzięki stabilności smakowej puree może być używane jako element słodkich sosów do dań wegańskich, dodatków śniadaniowych czy deserów dla dzieci, w tym np. placuszków, puddingów czy batoników typu raw.
Jeśli masz pytania produktowe, chcesz porozmawiać o współpracy lub złożyć zamówienie napisz do nas maila, zadzwoń lub skorzystaj z formularza kontaktowego.
Copyright ©2025 by Batavia